Anda, adalah apa yang anda makan, anda adalah apa yang anda fikirkan. Begitulah antara ungkapan yang sering saya dengar. Betul ke? Tapi kalau bab makan saya makan apa saja, sebab saya suka masak. Tapi kuantiti makan tu saya jaga lah jugak, cuma saya tidak suka makan benda yang sama setiap hari. Saya suka bertukar selera. Dan yang pasti tekak saya ini lebih suka masakan melayu tradisional berbanding dengan masakan moden atau jenis yang western2 ni. Tapi kalau dah depan mata, semua saya makan, hahahahha, tak kiralah makanan moden, barat atau tradisional..
Salah satu makanan untuk sarapan yang saya suka ialah nasi impit (org tganu kata nasi kapit, hihihihi) yang dimakan dengan sambal kelapa dan kuah kacang, best betul. Marilah kita berkongsi resepi lagi.
Nasi kapik
Seperti biasa nak sediakan nasi kapit ni senang saje. Anda boleh beli saja beras ketupat yang telah siap dijual dan rebus dengan air penuh sehingga 1-1 1/2 jam dan toskan. Biarkan sejuk. Boleh dipotong mengikut ukuran saiz anda sendiri.
Salah satu makanan untuk sarapan yang saya suka ialah nasi impit (org tganu kata nasi kapit, hihihihi) yang dimakan dengan sambal kelapa dan kuah kacang, best betul. Marilah kita berkongsi resepi lagi.
Nasi kapik
Seperti biasa nak sediakan nasi kapit ni senang saje. Anda boleh beli saja beras ketupat yang telah siap dijual dan rebus dengan air penuh sehingga 1-1 1/2 jam dan toskan. Biarkan sejuk. Boleh dipotong mengikut ukuran saiz anda sendiri.
sambal nyior
Bahan2:
1/2 biji kelapa parut (sederhana muda)
6 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ekur ikan kembung dipanggang (isinya ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 batang serai (ditumbuk)
1 keping asam gelugur
Sedikit, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
Cara memasak:
Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak. Kacau rata sampai masak kekuningan.
Bahan2:
1/2 biji kelapa parut (sederhana muda)
6 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ekur ikan kembung dipanggang (isinya ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 batang serai (ditumbuk)
1 keping asam gelugur
Sedikit, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
Cara memasak:
Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak. Kacau rata sampai masak kekuningan.
Kuah kacang
Bahan2:
1 mangkuk kecil kacang tanah digoreng dan dibuang kulitnya (ditumbuk)
12 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
1 batang serai (diketuk)
6 sudu besar cili boh (boleh kurangkan jika suka)
2 ketul gula melaka (boleh ditambah atau dikurangkan)
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis.
1-2 mangkuk air (mengikut kepekatan yg anda suka)
Cara memasak:
Tumis bawang merah dan cil boh hingga agak garing dan masak.
Masukkan semua bahan dan kacau hingga masak.
Perhatian: biarkan mendidih di atas dapur agak lama. (tapi janag sampai berkerak pula!)
Bahan2:
1 mangkuk kecil kacang tanah digoreng dan dibuang kulitnya (ditumbuk)
12 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
1 batang serai (diketuk)
6 sudu besar cili boh (boleh kurangkan jika suka)
2 ketul gula melaka (boleh ditambah atau dikurangkan)
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis.
1-2 mangkuk air (mengikut kepekatan yg anda suka)
Cara memasak:
Tumis bawang merah dan cil boh hingga agak garing dan masak.
Masukkan semua bahan dan kacau hingga masak.
Perhatian: biarkan mendidih di atas dapur agak lama. (tapi janag sampai berkerak pula!)