23 August 2011
Berbuka Puasa Di Sekolah
Awan Gemawan...
Awan
Udara yang mengandungi wap air akan memelowap menghasilkan titik-titik air, akan membentuk awan. Udara yang panas mengandungi lenih banyak wap air akan lebih menyejat.
Awan terbentuk apabila udara yang panas itu naik tinggi hingga kepada lapisan denagn suhu yang rendah menyebabkan wap itu mencair. Apabila keadaan atmosfera adalah lembap, lama kelamaan udara menjadi semakin tepu dengan wap air.
Titik-titik air dalam awan akan menjadi semakin besar dan semakin berat, dan perlahan-lahan daya tarikan bumi menariknya ke bawah menyebabkan titik-titik itu akan jatuh ke bumi sebagai hujan.
Bagaimana awan lenyap?
Apabila titik-titik air tersebut bertemu udara panas, titik-titik itu akan mengewap dan lenyaplah awan itu. Inilah yang menyebabkan itu awan selalu berubah-ubah bentuknya. Air yang terkandung di dalam awan silih berganti mengewap dan mencair. Inilah juga yang menyebabkan kadang-kadang ada awan yang tidak membawa hujan.
Berat titik-titik air dalam awan boleh mencapai beberapa juta tan namun biasanya saiz (isipadu) awan adalah amat besar, jadi ketumpatan awan sebenarnya adalah cukup rendah untuk membolehkan angin di bawah dan di dalam awan menyokongnya.
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut
Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi...
Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini
Hujan yang turun bersama air mata
Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi...
Masak Tomato Ikan Kerapu
Bahan : 1 ekur ikan kerapu (panjang 1 kaki), 15 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih, 2 inci halia ditumbuk, 1 tin kecil baked beans, 3 sudu besar sos tomato del monte, 2 biji buah tomato dipotong, 2 biji lada merah dipotong, sedkit garam, gula dan perasa secukupnya.
Cara:
Ikan digoreng seperti biasa (ada orang suka lumur telur dan celup dgn tepung sebelum digoreng). Ketepikan ikan ke dalam pinggan, Di dalam kuali lain, Tumis : Bawang merah, halia, bawang putih ke dalam kuali sampai wangi , masukkan semua bahan2 lain hingga mendidih . Jangan didihkan terlalu lama , kacang panggang tadi akan hancur, nanti tak cantik lah.
Hidangan sayur ini lagi senang, semudah A,B,C...hehehee.
Bahan: 1 biji karot, 1/2 biji bunga kobis, kacang buncis, lada benggala 3 warna, 6 ulas bawang putih ditumbuk, 1 labu bawang besar dimayang bulat, 2 sudu besar kicap, agaram, dan perasa secukupnya.
Cara:
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan semua bahan sayuran diikuti bahan2 lain. Masak sampai separuh layu sahaja, dan siap untuk dimakan.