Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

28 March 2010

BENGKEL PEMBINAAN ITEM OTI MATEMATIK 2010

Sebahagian peserta Bengkel Pembinaan Item Matematik OTI 2010 JPNT


Kelihatan Cg Reduzan Kadir (tengah ) selaku Ketua Panel sedang berbincang sesuatu dengan peserta.Cg Zamri (belakang sekali) sentiasa membuatkan guru peserta bengkel tidak kering gusi, bukan kerana lawaknya, tapi kerana ketawanya yang terbahak-bahak.....

Assalamualikum wbt....


Berjumpa kita sekali lagi di laman yang simple dan ringkas tapi bermaklumat ini. Nampak nya sehari dua ini banyak pula perkara yang saya rasa patut berkongsi dengan rakan-rakan siber sekalian. Pada 27 dan 28 Mac 2010 seramai 30 orang guru di Terengganu dipanggil berbengkel oleh JPNT, Sektor Pengurusan Akademik iaitu Bengkel Pembinaan Item OTI Matematik 2010.

Bengkel ini diketuai oleh En Matzuldin b Jusoh, di Bahagian Sektor Akademik JPNT bagi mata pelajaran Matematik, sementara Ketua Panel Pembinaan Item ialah En Reduzan b Kadir daripada SKMA Durian Guling, Marang.

Ini adalah antara agenda jabatan ini untuk meneruskan kecemerlangan diperingkat peperiksaan awam, ujian peperksaan OTI pertengahan tahun 2010 yang akan diadakan setara seluruh negeri Terengganu. Usaha untuk melonjakkan prestasi subjek Matematik dengan kerjasama guru-guru yang sangat komited patut dipuji memandangkan ianya bukan lah satu usaha yng mudah untuk membuahkan satu hasilan yang produktif dan berkualiti.

Sepertimana yang telah dijanjikan selama dua hari berbengkel, kami dapat menyiapkan item-item tersebut dengan baik, iaitu item untuk Kertas Matematik daripada tingkatan 1 hingga Tingkatan 5, termasuk Matematik Tambahan. Walaupun agak penat kerana tumpuan yang bersungguh-sungguh, tapi kami tetap gembira kerana mendapat kerjasama yang baik daripada seluruh anggota peserta yang terdiri daripada 30 orang guru. Guru-guru yang telah lama menyertai bengkel ini sedia menunjuk ajar dan membantu guru yang baru mula diberi tugasan ini.

Adalah diharapkan dengan usaha yang murni ini akan dapat mempertingkatkan lagi penguasaan dan kemahiran Matematik bagi pelajar-pelajar di Negeri Terengganu khususnya. Tidak dapat dinafikan lagi usaha penggembelingan tenaga seperti ini memberi output yang sangat berguna untuk guru-guru dan juga pelajar dalam meningkatkan prestasi dalam peperiksaan diperingkat persijilan seperti UPSR, PMR dan SPM.

Syabas kepada JPNT dan guru-guru yang menjayakannya. Semoga Terengganu akan terus unggul dalam bidang akademik secara keseluruhannya dan akan menduduki didalam senarai pencapaian terbaik dalam setiap peperiksaan awam yang diduduki.

Wallahua'alam
.