Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

21 October 2011

Cabaran Untuk Guru

Saban hari semakin banyak salahlaku yang terjadi di kalangan pelajar sekolah. Malah ada yang masih dibangku sekolah rendah lagi sudah ada murid yang ketagih rokok, mengandung luar nikah, mencuri dan memeras ugut. Apatah lagi dikalangan pelajar sekolah menengah gejala soasial yang melanda ini adalah petanda kepincangan masyarakat yang semakin memuncak.

Gambar Hiasan: Mereka ini kelihatan tekun belajar. Hindaknya mereka tidak terjebak alam gejala sosial yang negatif dan mudah terpengaruh kepada perkara2 yang boleh membawa kepda kesesatan.

Bagi sesetengah pelajar dikebanyakan sekolah hari ini , masalah disiplin seperti ponteng kelas, hisap rokok, keluar tanpa kebenaran, melanggar peraturan sekolah/asrama, tidak membuat atau menyiapkan kerja rumah, melawan cakap guru, datang lewat, merempit dan berbagai-bagai lagi , adalah kesalahan kecil dan ringan sahaja dan sudah menjadi amalan biasa.
Tidak keterlaluan juga saya katakan bahawa perbuatan seperti membuang bayi, merogol, dan bergaduh sehingga kepada tahap membunuh sering terjadi kini.

Apa akan jadi kepada murid-murid dan pelajar alaf baru sekarang? Mengapakah ini semakin berleluasa berlaku? Maka golongan guru lah yang paling banyak berhadapan dengan pelbagai situasi ini. Mereka membesar dihadapan mata kita, walau pun bukan kita yang melahirkan, mereka bertingkah di hadapan mata kita, kerana sekolah adalah sebahagian daripada kehidupan mereka, sebagaimana kita sebagai guru atau pendidik sekolah adalah tempat kita mencari rezeki, mencurah bakti, dan yang paling penting membimbing dan mendidik mereka.

Persoalannya:

Adakah salah ibu yang mengandung (?????), adakah salah ibubapa yang melahirkan dan membesarkan dan mengasuh mereka? adakah salah guru yang mendidik? , adakah salah sistem pendidikan negara kita? adakah salah struktur komuniti masyarakat? adakah salah dengan perubahan dalam globalisasi alaf baru? adakah kita kekurangan ahli agama dan ulamak yang benar2 berpegang kepada hukum Allah yang boleh mengembalikan daripada segala yang mungkar ini? Wallahualam......


Ya Allah, perelokkanlah pekerti mereka sebagaimana Kau memperelokkan wajah mereka, Pakaikanlah hati mereka dengan cahaya hidayah, semoga mereka tidak tersasar dalam menempuh sebuah kehidupan yang semakin menduga keimanan mereka. Aminn.