Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

08 April 2010

MAP - Minimum Adequate Practice

En Reduzan Kadir, Ketua AKRAM dan En Matzuldin Jusoh, Pengarah Jabatan Matematik JPNT.

Kiri sekali, Tn Hj Jusoh Ngah KPP Pendidikan JHEAT.

Paling kiri, NorishMuss, En Jusoh Ngah, En Matzuldin dan En Gazak.

Dari kiri En Gazak Abdullah, Cg Hasnah, Cg Kasidah dan NorishMuss

Antara sebahagian peserta guru yang hadir

Assalamualaikum Wbt....

Pada 7hb April, 2010 (Rabu) baru-baru ini guru-guru Matematik SMR/PMR SABK negeri Terengganu telah diberi taklimat mengenai penggunaan modul Matematik MAP ( Minimum Adequate Practice) berkesan untuk pelajar sederhana dan lemah. Program ini adalah anjuran bersama Jabatan Hal Ehwal Agama, Bahagian Pendidikan Terengganu dengan Sektor Matematik Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu.
Majlis yang ringkas tetapi bermakna ini dipengerusikan oleh En Gazak b Abdullah Pegawai Penyelia Sains dan Matematik SM Agama Negeri Terengganu.

En Matzuldin B Jusoh selaku Pengarah Jabatan Matematik JPNT berkata penghasilan modul tersebut sangat memberi manafaat kepada pelajar yang lemah dan sederhana untuk lebih berpotensi menguasaai Matematik di peringkat PMR. Modul yang isi kandungannya mengikut aras keupayaan pelajar dengan pelbagai tingkat kemahiran dan kefahaman konsep Matematik yang sistematik ini adalah dihasilkan oleh AKRAM yang diketuai oleh En Reduzan Kadir seorang Guru Pakar daripada SMKA Durian Guling , Marang, Terengganu.

Kami guru-guru sangat berterima kasih kerana dengan penggunaan MAP ini akan dapat menbantu guru-guru dalam Pengajaran dan Pembelajaran dengan lebih efektif. Dalam ucapan taklimatnya En Reduzan mengatakan bahawa sebagai seorang guru kita seharusnya sentiasa belajar dan menguasai ilmu atau "master" dengan sepenuhnya tentang apa yang hendak kita ajarkan kepada pelajar.

Menurut En Reduzan lagi, penguasaan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang dimaksudkan adalah merangkumi aspek-aspek penguasaan kurikulum, teknik pengajaran yang berkesan, kualiti item yang digunakan, skim pemarkahan yang releven dan fleksibel dengan kehendak soalan.

Beliau juga berharap dengan adanya bahan bantu mengajar yang efektif ini akan dapat meningkatkan prestasi Matematik PMR tahun 2010. Kami juga guru-guru mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kerana dengan inisiatif yang sangat tinggi ini dapat menolong menambahbaikkan kaedah mengajar dengan teknik yang lebih berkesan.

Majlis diakhiri dengan ucapan terima kasih daripada Ketua Penolong Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama, Bahagian Pendidikan ,Tn Hj Jusoh b Ngah.