Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

10 November 2011

Mini Gym Ku

Mini gym ku......

Hahahaha, ini lah mini gym ku. Setiap petang kami sekeluarga akan bersenam dengan gaya yang tersendiri. Masing-masing dengan alat kegemaran masing2 dan kadang2 tu bergilir-gilir. Alat-alat bersenam ini saya letak di ruang keluarga depan televisyen. Sambil menonton tv sambil bersenam. Lagipun rumah saya kecil saja, memang tidak ada ruang untuk meletakkan alat2 ini.

Pemecah lemak, tapi lemakku masih berketul2 jugak. Macam mana ni? hahahha, semua ni kerana tiada disiplin. Buat sambil lewa.

Gym ball....saya duduk-duduk je kat atasnya.

Saya jarang bersenam, biasanya digunakan oleh anak-anak. Sesekali saya tumpang juga. Memang rasa release. Mungkin faktor umur yang menjadikan rasa malas itu bermaharajalela. Walau apa pun pemakanan tambahan yang kita ambil, jenis pekerjaan kita, sebaiknya aktiviti bersenam ini mesti dilakukan sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Sudah memadai kalau diamalkan setiap hari untuk kesihatan.

Dulu saya pernah juga pergi jogging setiap hari minggu, malah masa zaman muda2 dulu selalu juga masuk kelas erobik 1 kali seminggu. Memang rasa sihat dan segar. Tapi tuntutan kerja yang banyak dan sentiasa sibuk dengan pelbagai komitmen menyebabkan ia terhenti begitu saja. Sepatutnya kesihatan didahulukan, baru lah tidak mengganggu prestasi kerja kita, apabila badan kita sentiasa cergas dan bertenaga.

Alat pemberat ni jisimnya 5 kg. Kalau dua belah tangan rasa boleh tahan ringannya, tapi kalau sebelah tangan rasa boleh tahan juga beratnya hehehehehe.

Kerusi urut untuk bahagian belakang , pinggang, punggung dan paha..

Meja pingpong, boleh bermain 4 orang. Kalau saya bermain pingpong banyak juga keluar peluh sebab kutip bola yg jatuh, bukan sebab dapat sambut bola dari lawan....hahah. Jom lah.

Cegah sebelum kena, begitulah pesan doktor atau dietician apabila kita pergi membuat pemeriksaan kesihatan. Bersenam dan mengambil diet seimbang dengan cara makan dan cara memasak yang betul, perlulah dititikberatkan untuk mencegah daripada penyakit.

Pengambilan makanan tambahan dengan pelbagai jenis produk tidak menjadi keutamaan bagi saya untuk kekal sihat. Tapi kadangkalaia sangat perlu bagi kes2 yg tidak boleh tidak mesti mengambilnya dan atas saranan doktor, atau kepada yang mempunyai penyakit kronik dan paling susah untuk diubati. Sampai bila kita harus bergantung dengan pemakanan produk kesihatan tersebut. Walau bagaimana pun ia bergantung kepada individu dan tahap kesihatan serta cara mereka menjaga kesihatan tubuh badan masing2.

HARI RAYA QORBAN

'IDUL ADHA atau Hari Raya Korban ataupun Hari Raya Haji adalah sama saja. Cuma sebutan lain-lain. Sekarang ni semakin ramai umat Islam yang mampu menunaikan korban untuk dibagi-bagikan kepada fakir miskin. Tapi bukan fakir miskin malah orang kaya sekali pun masih dapat merasa daging korban daripada jiran atau sahabat handai.. Mungkin di tempat kita sekarang golongan fakir miskin hanya segelintir saja, bahkan orang yang melakukan ibadah korban amat ramai, jadi kita dilimpahi rezeki yang melimpah ruah. Ya Allah, agungnya perintahMU, penuh dengan rahmat dan barokah.

Semangat berkorban ini seharusnya dipupuk dalam diri anggota masyarakat supaya melahirkan satu komuniti yang saling bantu membantu antara satu sama lain, dan sekaligus dapat mengurangkan jurang antara golong miskin dan golongan kaya dan juga antara pemimpin dan rakyat.

Upacara sembelihan dilakukan sejurus selepas solat Aidul Adha dilakukan secara berjemaah di masjid-masjid.

Semangat dan setia serta patuh kepada perintah Allah SWT oleh Nabi Ibrahim a.s membawa rahmat dan makna yang tersirat dan dilanjutkan untuk menghayati kebesaran Allah dalam upacara sembelihan qurban.

Sedang melapah daging


Hahahha...yg sedang berpeluk tubuh tu anak saya.....pengalaman pertamanya menunai korban. Dia sedang menunggu daging , di tempat sembelihan.


ha, ni dia lauk makan tengahari kami sebaik saja kami dapat daging sembelihan tu , daging bakar dan ulam-ulaman.

Daging singgang.....best!

Daging masak gulai kampung.

Ulam nenas ,petai dan daun pegaga.....nak kurangkan kolesterol.

Petai dan ulam raja penambah selera. Sekurang2nya ulam2 ni dapat "cover" lemak dan kolesterol sebab makan terlebih daging pada hari raya ni.

Tapi ha, ni dia.....buduuuu, ini kegemaran anak lelaki saya. Kalau tak ada budu, tak best, tak menyengat pula, hehehehe.
Jaga-jaga siapa yang ada darah tinggi!

Sambal belacan..

Makan bertimpuh nampaknya. Ini gambar adik saya dan suami serta anak2. Saya juga sediakan lauk ikan, mana tahu ada yang rasa nak makan ikan. Cuma ikan kembong yang dipanggang dan goreng ikan kering.

Happy bila semua adik-beradik berkumpul.......Tasnim Salsabila, aaaauuuuuuchap!

Lepas makan kenyang2 main pingpoing pulok dih, hahahahha.

Setia menunggu dan melayani tetamu makan

buah2 dipotong , selepas tu dicicah dengan cokelat pulak, hehehehe, sebagai pencuci mulut.Bersama Amalia

Yang perempuan pula, sedang "jongging", katanya nak kurangkan kalori, hahahha.

Termenung kekenyangan.....syukur alhamdulillah.
(Coretan antara hari2 yg ku lalui.)