Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

01 February 2015

Setelah Bersara

Aku mula bersara pada usia 55 tahun. Ingatkan bila bersara banyak masa terluang, tapi tetap penuh masa terisi. Ya Allah, Alhamdulillah, Kau telah banyak menyedari ku, betapa kerdil diri ini. Terasa begitu banyak benda yang nak dibuat dalam waktu 1 hari yang ditempuhi, namun kena pasrah.

Ada orag kata tiada apa pada nombor, tapi ada juga menganggap sesuatu nombor itu bermakna sekali bagi mereka.
Yang jelasnya Allah memanggil pada ketika usia kita tidak kira berapa pun. Semua telah tercatatdi azali. Daripada bayi hinggalah kepada beberapa tahun, belasan tahun , puluhan tahun dan seumpamanya. Namun yang pasti tempoh kita menghuni di muka bumi ini semakin hari semakin singkat....

Kita manusia lemah. Hidup mati kita kerana Allah. Beristighfar , muhasabah diri dan sentiasa terasa diri kurang dan mencari kebenaran kerana Allah adalah salah satu punca untuk mencapai kebahagiaan hidup.Ya Allah, berilah aku peluang supaya dapat ku tebus semuala masa-masa ku yang telah berlalu itu tanpa mengingati MU supaya beri ruang untuk ku bertaubat. Agar ku dapat memanfaatkan masa ini dengan sebaik-baiknya.

Kepada rakan-rakan sekerja ku dari dulu-dulu hingga ke saat akhir kita bersama-sama, maafkan segala sikapku yang tidak disenangi samada secara sengaja atau tidak sengaja. Segala yang baik itu datang dari Allah, dan yang kurang baik itu dari diri saya sendiri....wallahuaalam.