Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

06 December 2011

Menara Kuala Lumpur

Nak naik menara KL kena beli tiket dulu....hehehhe.

Menara Kuala Lumpur, terngiang-ngiang ditelinga namanya disebut orang. Tetapi saya tak pernah ambil tahu dan tak pernah ambil pusing, seolah-olah tidak sedar akan kewujudannya. Sedar tak sedar menara ini telah pun berumur lebih daripada 16 tahun. Ia dibina pada tahun 1995 dan mula beroperasi pada tahun 1996. Menara yang setinggi 421 meter ini adalah menara ke 2 tertinggi pada masa itu. Walau bagaimanapun sekarang ia telah menduduki tangga ke 5 tertinggi setelah semakin banyak negara lain yang membina menara seumpama ini telah mengatasi ketinggiannya.

Harga tiket ialah RM30 untuk orang dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Tetapi bagi yang bukan warga negara Malaysia harga tiket ialah RM45.

Puncak menara yang dilihat dari aras bawah.....sayup mata memandang.

Di atas pucak sana juga terdapat Restoran berputar Seri Angkasa. Tapi saya tak masuk kat sana. Tiket untuk masuk makan dan duduk-duduk sambil melihat keindahan bandaraya Kuala Lumpur serta menjamu selera dengan pelbagai jenis makanan tradisional, barat dan segala kueh mueh ialah dengan harga RM 120+++ seorang. Walau bagaimana pun harganya bergantung kepada tawaran yang diberi dari masa ke semasa.

Gayat....

Keseluruhan bandaraya Kuala Lumpur dapat dilihat.

Pelajar sekolah dan anak-anak yang dibawa ibu bapa turut sama berkunjung

Dipuncak atas sana juga terdapat booth yang menjual barangan cenderahati dan kraf tangan.Teropong disediakan untuk membolehkan kita melihat pemandangan dengan lebih jelas dan terasa dekat dengan tempat kita berada.

Pasangan romantis ini sempat lagi berposing kenangan...hahahahhaha.


Ruang lobi di bawah, pelbagai barangan dijual

Terasa malu pada diri sendiri.........bangunan tersergam ini yang menjadi kebanggaan negara sekian lama, baru kini saya terasa kewujudannya. Macam-macam ada.