Bulan Ramadhan dimana umat Islam berpuasa tidak digalakkan makan makan yang terlalu beraneka jenis, kerana akan mengundang penyakit sahaja.
Sup sayur campur, salah satu menu yang mengandungi lauk pauk dan sayuran lengkap didalamnya. Ia mengandungi kebanyakan nutrin yang diperlukan oleh badan kita.
Bagi saya bulan Ramadhan adalah bulan jimat cermat. Lauk yang dimasak untuk berbuka hanya 1 lauk sahaja setiap hari, jika ada lebih satu lagi pun kerana ulam2an dan sayur2an hijau.
Udang goreng bersalut oat.
Ikan siakap 3 rasa. Satu lauk ini sudah cukup bagi satu hidangan. Tak perlu lagi lauk lain, kecuali nak tambah sayur2an dan ulam2an.
Info kesihatan: Kalau boleh elakkan makan daging atau ayam bersama dengan seafood seperti ikan , sotong dalam satu hidangan. Kerana ia akan mengganggu sistem prcernaan dalam badan kita.
Semalam berbuka dengan ketupat sotong, sedap. Tapi jangan makan selalu, kerana kandungan kolesterolnya yang agak tinggi.
Gulai ayam kampung yang sedap. Boleh dijadikan hanya satu lauk sahaja sebagai hidangan. Tetapi kita masukkan juga sayuran seperti terung, kacang bendi dan kentang di dalamnya.
Nasi ayam juga adalah satu menu yang simple tapi sedap (bagi mereka yang suka). Lauknya simple tapi terdapat sayuran segar seperti timun, daun salad, buah tomato dan sos cili sebagai pelengkapnya.
Laksa Terengganu boleh diganti dengan nasi sebagai makan utama. Ia juga mengandungi bahan2 protein dan lain2 nutrin. Jadi apabila anda teringin nak makan laksa , sebolehnya jangan ada menu nasi dan lauk pauknya lagi dalam hidangan anda.
Sedap, berselera ketika makan, berlemak dan tinggi proten. Nak kurangkan lemak dalam badan kena gilir2kan penggunaan santan dalam menu anda.
Ini adalah ulam harian saya. Biasanya saya makan saja ketika makan nasi. Tapi ada juga yang mengatakan sayuran dalam kategori buahan kena makan 1 atau 2 jam sebelum dan selepas makan. Kalau kita bertanyakan dietician, memang banyak sangat undang2 cara pemakanan yang perlu kita patuhi untuk penjagaan kesihatan.
Saya ada 2, 3 pokok mangga depan rumah. Selalu lah buat kerabu ni bila berbuah. Ia memang menambah selera makan....laju jer. hahahha. Saya memang suka makan kerabu mangga ni dengan ikan masak sweet sour atau ayam bakar madu. Memang sedap.

Mengandungi pelbagai jenis lauk di dalamnya seperti sotong, udang, fishball dan ada juga ditambah dengan ayam dan daging. Pelbagai sayuran yang sesuai juga boleh dimasukkan bersama, mengikut kesukaan masing-masing.
ANDA ADALAH APA YANG ANDA MAKAN....selamat menjamu selera.