Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

18 August 2011

Sotong Sumbat @ Ketupat Sotong yang uhmmmph!

Sekarang ni musim orang bercandat sotong. Salah satu masakan sotong kegemaran saya ialah sotong sumbat atau orang terengganu panggil ttupak sutong. Hmm, memang sedap. Bahan2 yang digunakan untuk membuatnya juga simple dan sangat mudah didapati. Tapi awas menu ini tinggi kandungan kolesterolnya, makan sekur dah cukup. Menyandar lah jawabnya selepas makan.......hmmm, menjilat tangan. (jari tak main dah, hehehhe).


1. 1 kilo sotong yang saiznya 6 inci panjang dibersihkan, asingkan kepalanya.


2. Mayang bawang dan hallia, dan bersihkan 1 sudu besar halba.


3. Beras pulut dibasuh bersih dan direndam biar kembang sekejap dalam 15-20 minit. Sejatkan.


4. Ini semua bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat ketupat sotong, senang saja, bawang merah, halia , halba termasuk garam, gula dan perasa. Mari ikuti cara seterusnya.


5. Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong sehingga 1/2 penuh sahaja.


6. Hah...ini dia lidi yang dipotong2 biar runcing dihujungnya, hehehe sebab isi sotong ni boleh tahan juga tebalnya. nanti senang nak cucukkan.


7. Cucukkan lidi pada sotong supaya pulut tak terkeluar apabila direbus nanti.


8. Ni dia kelihatan sotong yang telah siap disumbat pulut dan dicucuk dengan lidi.


9. Masukkan sotong yang telah disumbat beras pulut tadi ke dalam periuk , bubuh sedikit air dan biarkan ia mendidih separuh empuk. Selepas itu masukkan santan kedua secukupnya, sehingga 3/4 tenggelam sotong tadi. Masukkan bawang, halia dan halba.


10. Masukkan gula, garam dan perasa secukupnya, dan biarkan mendidih sehingga masak. Kacau rata dan hati-hati supaya santan tidak pecah minyak.


11. Nah, ini dia ketupat sotong yang sudah dimasak....hmm sedap!!!


12. Jeng, jeng, jeng, ketupat sotong sudah siap untuk dimakan.....jom lah.


13. Yang ni pulak ialah tom yam seafood. Kepala sotong yang diasingkan tadi dipotong2 dan buat tom yam seafood. Cuma masukkan kepala sotong tadi, udang, fishball/fishcake, lada benggala, buah tomato, jagung muda, bunga kobis, serai, lengkuas, halia, bawang putih, lada jarum, daun limau purut,asam keping dan rempah tomyam adabi disamping garam dan serbuk perasa (jika suka)....sedap.

Bila dapat bonus....

Alhamdulillah , semua kakitangan dapat bonus raya separuh daripada gaji pokok masing-masing. Lain orang, lain cara mereka membelanjakan rezeki yang diperoleh itu. Ada yang suka membeli belah, ada juga guna untuk bayar hutang, dan hehehe, tak lepas juga kepada yang tebus semula barang kemas yang digadai. ooops ada ke? ada. Mungkin juga ada yang suka simpan saja duit tu untuk keperluan pada masa-masa yang lebih memerlukan. Dan ada juga orang yang suka membahagi2kan rezeki itu kepada saudara yang kurang bernasib baik. Syukur Alhamdulillah.


Tapi sempena musim perayaan ni ramai orang berpusu-pusu membeli belah barang keperluan termasuk pakaian raya untuk anak-anak dan keluarga. Pendek kata rezeki itu dapat dinikmati bersama seisi keluarga.


Yang paling untung ialah para peniaga. Banyak sale yang diiklankan, tapi awas, adakah harga yang ditawarkan itu benar-benar harga diskaun seperti yang tertera? hati-hati ketika membeli.



Sudah menjadi tabiat orang-orang kita, suka membeli di saat-saat akhir menjelang hari raya. Saya pun begitu, kerana pernah juga membeli persiapan awal, terutama sehelai dua baju 3 bulan sebelum raya. Tapi apa yang jadi....tak sampai raya, dah pun dipakai terlebih dulu. Lama sangat menunggu kot, hehehe. Lagipun suasana raya akan lebih terasa jika berbelanja pada saat akhir seperti itu.


Tapi kita yang bekerja ni tak perlu sangat membeli banyak pakaian, kerana hari-hari keluar rumah bekerja tu kita pakai pakaian yang kemas dan agak baru, kira macam raya lah. Jadi bila hari raya cukup sepasang dua saja. Lagipun Ramadhan bulan kita berpeluang beribadat sesungguhnya. Sepatutnya kita berjimat dan tidak berbelanja berlebihan.




Rambang mata....kadang-kadang ambil masa yang lama nak pilih mana satu. Apa2 pun kena biar alah membeli, asal menang memakai.




Tudung yang beraneka bentuk dan fesyen menjadi kegemaran ramai remaja masa kini.

Untuk mendapat keberkatan bulan yang mulia ni kita disarankan agar lebih banyak bertaddarus membaca ayat2 alquran, bertahajjud,qiamullai, solat terawis dan sebagainya. Bukannya berbelanja berlebihan, membeli banyak makanan sehingga membazir atau bermegah-megah menyambut syawal......bersederhana lah dalam segala perkara mengikut kemampuan. Insyaallah akan mendapat keberkatan Allah SWT.