Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

02 January 2012

Mengimbau Kenangan. . .

Kenangan zaman persekolahan memang menjadi nostalgia. Sesuatu yang pahit dan manis yang pernah kita lalui tetap akan menjadi kenangan terindah. Setelah 34 tahun tidak bertemu kami telah berjumpa kembali pada 1 hb jan 2012, kira seperti menyambut tahun baru. Walaupun hanya 19 orang yang dapat hadir, tetapi pertemuan itu sungguh bermakna.

Hanya ini lah saja yang dapat kami kumpulkan dalam reunion kami....alhamdulillah.

Batch kami ni adalah semasa kami menuntut di Smk Padang Midin, K.Trg. Masa tu kami di tingkatan 6 atas dalam aliran Sains. Kami masih ingat bangunan kelas kami jauh terpencil dari bangunan lain, maklumlah hanya 2 kelas sahaja yang terlibat dengan aliran sains, kelas Teratai dan Kelas Anggerik. Semua tinggal di asrama.

3 sahabat yang sentiasa berhubung...

Tentu banyak sekali perkara yg dibualkan....

Setelah selesai peperiksaan STP masing2 berpeluang melanjutkan pelajaran di universiti, maktab perguruan dan juga mengikuti kursus/latihan di pelbagai institut di serata tempat. Sejak daripada itu ramai antara kami telah terputus hubungan sehingga kini.

Syukur alhamdulillah, tahniah dan syabas, semua antara kami telah berjaya dalam mencapai cita2. Ada yg menjadi pengetua sekolah, pengarah jabatan, ahli akademik, guru, guru cemerlang, pegawai2 penting dan sebagainya. Ada antara kami yang telah mempunyai menantu dan dikurniakan cucu. Yang sangat menggembirakan hati kami masing2 ialah seakan tidak puas bertemu dan masa yang kami luangkan masa hampir 4 jam itu terasa 4 minit sahaja. Hahahaha, sungguh teruja sekali.

Setelah sekian lama tidak bersua, ada juga antara kami yang saling tidak mengenali antara satu sama lain dan terpaksa memperkenalkan diri semula dan mengingati semula babak2 dan insiden yang boleh membantu mengingatkan semula siapa diri masing2.

Guru cemerlang. .....

Terlalu banyak perkara yang diceritakan masing2, maklumlah sekian lama jarak waktu tidak pernah berjumpa, dan sekarang sudah masuk era 50an banyak berubah dari segi fizikal dan penampilan diri serta raut wajah yang semakin dimamah usia.


En MOhd Rasik, Juhari Ali, Ibrahim dan Mohd Isa (Mohammad Kassim tiada dalam gambar)


Hanya 5 saja rakan lelaki yang dapat dikesan: Dari kiri Mohammad Kassim, Mohd Rasik Muda, Mohd Isa, Juhari dan Ibrahim.

Makanan yg terhidang bagaikan merajuk, kerana tidak dijamah sehinggalah pada saat akhir kami nak pulang.


Dr Samsiah sedang buat apa tu?....
Oh hidup ini sungguh penuh dengan keterujaan dan fenomena ini membuat kami insaf dan teringat akan kebesaranNYA. Kami pulang pada petang itu dengan berjanji akan bertemu lagi dilain kali dan berharap akan dapat mengumpulkan lebih ramai kawan-kawan batch kami. Tentu meriah!

No comments:

Post a Comment