Hari ini balik awal. Pukul 3.00pm dah tercongok kat rumah. Jadi saya mula masuk dapur....memang hobi saya memasak. Juadah berbuka saya hari ini ialah nasi lauk ikan merah masak asam pedas. uhmmmmphhhh, sotong goreng oat rangup dan puding kastad kismis sebagai pencuci mulut, ayuh, mari kita mulakan.
3 ulas bawang putih, 10 ulas bawang merah, 2 inci halia, semuanya ditumbuk , 3 sudu besar cili boh, 3 tangkai daun kesum, 1biji bunga kantan, 2 batang serai diketuk, 2 keping asam gelugor, 1 biji tomato dipotong, 1 biji timun dipotong, garam gula dan serbuk perasa secukup rasa dan sedikit minyak untuk menumis.
Cara:
Tumis bahan tumbuk dan cili boh dan masukkan ikan. Biarkan mendidih.
Tumis bahan tumbuk dan cili boh dan masukkan ikan. Biarkan mendidih.
Ha , ini lah dia sotong goreng oat rangup
Bahan-bahan:
1/2 kilo sotong sederhana besar dipotong panjang datau bulat2, semangkuk oat, 5 sudu rempah goreng ayam adabi, 3 sudu kecil serbuk lada hitam, sedikit gandum 2 biji telur, garam, gula dan perasa secukupnya.
Pecahkan telur dan gaul semua bahan2 diatas tadi dengan sotong yang telah dipotong.
Celup sotong tadi ke dalam mangkuk yang berisi oat.
Sotong sedang digoreng...
Bahan-bahan:
1/2 kilo sotong sederhana besar dipotong panjang datau bulat2, semangkuk oat, 5 sudu rempah goreng ayam adabi, 3 sudu kecil serbuk lada hitam, sedikit gandum 2 biji telur, garam, gula dan perasa secukupnya.
1 cawan tepung kastard, 5 cawan air, 5 sudu gula, dan 2 biji telur kuning/
Cara:
Bubuh semua bahan dalam dalam peiuk , kacau rata sehingga pekat, dan masukkan ke dalam acuan. Warnanya akan bertukar kepada warna kuning yang terang
Bahan:
1 tin susu sejat , 1 tin air, 1 sudu tepung kastard, 4 sudu besar gula dan semangkuk kismis.
Cara:
Satukan bahan2 ke dalam satu periuk, kacau atas api sederhana. Bila mendidih tutup api dan masukkan kismis.
No comments:
Post a Comment