Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

10 November 2011

HARI RAYA QORBAN

'IDUL ADHA atau Hari Raya Korban ataupun Hari Raya Haji adalah sama saja. Cuma sebutan lain-lain. Sekarang ni semakin ramai umat Islam yang mampu menunaikan korban untuk dibagi-bagikan kepada fakir miskin. Tapi bukan fakir miskin malah orang kaya sekali pun masih dapat merasa daging korban daripada jiran atau sahabat handai.. Mungkin di tempat kita sekarang golongan fakir miskin hanya segelintir saja, bahkan orang yang melakukan ibadah korban amat ramai, jadi kita dilimpahi rezeki yang melimpah ruah. Ya Allah, agungnya perintahMU, penuh dengan rahmat dan barokah.

Semangat berkorban ini seharusnya dipupuk dalam diri anggota masyarakat supaya melahirkan satu komuniti yang saling bantu membantu antara satu sama lain, dan sekaligus dapat mengurangkan jurang antara golong miskin dan golongan kaya dan juga antara pemimpin dan rakyat.

Upacara sembelihan dilakukan sejurus selepas solat Aidul Adha dilakukan secara berjemaah di masjid-masjid.

Semangat dan setia serta patuh kepada perintah Allah SWT oleh Nabi Ibrahim a.s membawa rahmat dan makna yang tersirat dan dilanjutkan untuk menghayati kebesaran Allah dalam upacara sembelihan qurban.

Sedang melapah daging


Hahahha...yg sedang berpeluk tubuh tu anak saya.....pengalaman pertamanya menunai korban. Dia sedang menunggu daging , di tempat sembelihan.


ha, ni dia lauk makan tengahari kami sebaik saja kami dapat daging sembelihan tu , daging bakar dan ulam-ulaman.

Daging singgang.....best!

Daging masak gulai kampung.

Ulam nenas ,petai dan daun pegaga.....nak kurangkan kolesterol.

Petai dan ulam raja penambah selera. Sekurang2nya ulam2 ni dapat "cover" lemak dan kolesterol sebab makan terlebih daging pada hari raya ni.

Tapi ha, ni dia.....buduuuu, ini kegemaran anak lelaki saya. Kalau tak ada budu, tak best, tak menyengat pula, hehehehe.
Jaga-jaga siapa yang ada darah tinggi!

Sambal belacan..

Makan bertimpuh nampaknya. Ini gambar adik saya dan suami serta anak2. Saya juga sediakan lauk ikan, mana tahu ada yang rasa nak makan ikan. Cuma ikan kembong yang dipanggang dan goreng ikan kering.

Happy bila semua adik-beradik berkumpul.......Tasnim Salsabila, aaaauuuuuuchap!

Lepas makan kenyang2 main pingpoing pulok dih, hahahahha.

Setia menunggu dan melayani tetamu makan

buah2 dipotong , selepas tu dicicah dengan cokelat pulak, hehehehe, sebagai pencuci mulut.Bersama Amalia

Yang perempuan pula, sedang "jongging", katanya nak kurangkan kalori, hahahha.

Termenung kekenyangan.....syukur alhamdulillah.
(Coretan antara hari2 yg ku lalui.)

No comments:

Post a Comment