Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

02 August 2012

Leceh Betul lah . . .

"Semua nya kena kontrol, tak boleh itu, tak boleh ini, buat ini tak kena, buat yang ini salah. Geram betul rasanya. Siapalah yang buat undang-undang ni? Bukan besar pun kesalahan aku ni, perkara kecik ini pun nak berkira, ikut suka hati aku lah, leceh betul lah...."

Hidup kita dilingkari dengan peraturan dan undang-undang. Semua orang tidak suka dengan peraturan. Tapi tanpa peraturan hidup tidak terarah dan menjadi kucar kacir. Kalau di sekolah tiada peraturan maka bermaharajalela lah pelajar-pelajar kita,cikgu-cikgu pun huru-hura tidak berkerja dengan sistematik dan semborono sahaja. Proses P & P menjadi bercelaru dan tidak selaras dan seterusnya objektif tidak tercapai.

Sejak kecil lagi anak-anak diasuh oleh ibu bapa dan guru dengan peraturan-peraturan tertentu mengikut suasana , keadaan dan tempat. Bagaimana dengan kepatuhan mereka. Didikan yang sempurna amat susah diterapkan kepada anak-anak selagi kita dinamakan manusia. Namun dengan niat yang baik dan kesungguhan untuk membangunkan modal insan, golongan ibu bapa dan guru sangat memainkan peranan penting dalam merealisasikan hasrat itu.

Tuhan menjadikan manusia dan mendidik kita supaya patuh kepada peraturan dan undang-undang yang telah digariskan. Dengan adanya peraturan, kehidupan menjadi lebih terkawal. Undang-undang yang ditetapkan seharusnya dipatuhi sepenuhnya demi menjaga keharmonian bagi semua pihak. Selagi undang-undang yang dibuat itu bertujuan untuk kesejahteraan, keselamatan, kesenangan, kemudahan dan kebahagiaan kepada manusia dalam hidup bermasyarakat dan bernegara, maka ia seharusnya dipatuhi.
Kalau di pejabat dan mana-mana pusat pentadbiran tiada peraturan maka pengurusan menjadi haru biru. Maka akan berlakulah penyelewengan yang berleluasa, ketidakadilan dan porak peranda di dalam pengurusan dan pentadbiran.


 Jika tiada undang-undang dan peraturan jalanraya, tiada lampu isyarat maka kelam kabut dan tunggang langgang lah kenderaan dan akan menyebabkan kemalangan di sana sini. 
Apatah lagi kepada undang-undang dan peraturan daripada Maha Pencipta alam ini. Apa akan jadi jika bulan yang mengelingi bumi, bumi yang mengelilingai matahari pada paksinya, tidak lagi berputar sebagimana undang-undang yang sepatutnya daripada Tuhan yang maha berkuasa?Kewajipan bersolat : Tidak kira bagaimana keadaan, di mana berada, kepatuhan kepada Yang Esa adalah tunggak keimanan.

Sebarang salahlaku yang bertentangan dengan tabii dan syariat atau jenayah yang dilakukan adalah bermula dengan ketidakpatuhan dengan norma-norma masyarakat mahu pun undang-undang Tuhan. Perbuatan maksiat dan segala gejala negatif dalam kehidupan adalah natijah kepada melanggar syarat-syarat dan hukum-hukum yang telah digariskan. Pada hakikatnya tiada seorang pun yang bahagia hidupnya di dalam dunia ini jika dalam rutin hariannya sentiasa bertindak melawan kepada perkara kebenaran dan amar makruf. Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment