Search This Blog

"A teacher is someone who takes your hand, touches your heart and opens your mind..........."

29 November 2011

Cuti-Cuti 1 Melaka

Melaka Bandaraya Bersejarah. Memang sesuai sangat dengan gelaran yang diberi. Khazanah tinggalan itu telah dijaga rapi dan menjadi bahan sejarah yang tidak ternilai. Apatah lagi orang-orang Melaka sendiri sangat kreatif dan inovatif dalam usaha menarik minat pelancong melancong ke Melaka.

Menara Taming Sari : (Pandangan dari bawah)
Tower Specifications
Tower Name : Menara Taming Sari (360 degree viewing tower)
Cost : RM 24 million together with support building (Melaka house)
Height : 110 meter
Passenger Capacity : 66 passengers
Technology : Switzerland
Ride Duration : 7 Minutes
Ticket Price : RM20.00 (Adult) RM10.00 (Children) (Special Discount for Mykad Holder)
Operation Hour : 10.00 am to 10.00 pm – Daily
Menara Taming Sari. Nama ini diberi sempena nama keris yang digunakan oleh Hang Tuah pada zaman kegemilangannya. Cuba kita lihat bagaimana mereka mengabadikan sejarah keris yang mempunyai keunikan tersendiri dengan menggamit orang ramai dan pelancong yang berkunjung dengan pembinaan menara ini.

Teruja melihat keindagan dan keunikan tempat bersejarah seperti Bukit St Paul,Dataran Pahlawan, Sg Melaka dan Selat Melaka.

Panorama keseluruhan negeri Melaka ini dapat dilihat setinggi 80 meter. Pada saya ia seolah-olah kita sedang menaiki sebuah lif yang berpusing 360 darjah di dalam sebuah balang kaca yang lutsinar......rasa kecut jugak perut, grrrhhhh. Walaupun pada masa naik dan turun ia hanya memakan masa lebih kurang 7 hingga 10 minit sahaja, ini sudah cukup menjadikan kenangan dan pengalaman ini tidak akan dilupakan.


Pusat maklumat sejarah negeri Melaka
Kedai yang juga menjual barangan cenderamata masih berkonsepkan bangunan tinggalan penjajah untuk menarik minat pengunjung.

A Famosa
Ini ialah sebuah kubu yang dibina oleh buruh paksa yang dikerah oleh oarng Poutugis setelah menawan Melaka. Penjajah Portugis juga menjadikannya sebagai tempat aktiviti orang-orang kristian seperti beribadat, gereja , biara dan hospital.

Salah satu pengangkutan yang digunakam di zaman itu : kereta lembu turut dipamerkan

Menaiki boat, Melacca River Cruise yang membolekan kami melihat perkampungan dan tempat-tempat menarik di tepi Sungai Melaka. Kami dibawa selama 45 minit dengan kadar bayaran RM10 bagi orang dewasa dan RM5.00 seorang bagi kanak-kanak.

Kampung Morten senuah kampung yang terdiri daripada 100 buah rumah yang dibiayai oelh Kerajaan Negeri Melaka. Generasi yang tinggal di sini adalah generasi ke 3, tinggalan warisan.


Mary Go Round, roller coaster ini masih dalam pembinaan. Salah satu usaha untuk menarik keluarga berhibur dan bercuti terutamanya dimusim cuti sekolah.

Kelihatan dalam gambar sepasang pengantin sedang menjalani Outdoor shooting untuk majlis perkahwinan di sepanjang Sungai Melaka.

Pemandangan yng cantik. Kelihatan pokok melaka di kejauhan yang ditanam disepanjang tebing Sungai Melaka. Menurut pemandu pelancong (pemandu bot) buah melaka bentuknya bulat seperti buah cermai dan rasanya masam kelat. Tetapi akan terasa manisnya bila setelah memakannya disuusli dengan minum air. Boleh dijadikan sebagai penawar darah tinggi dan kencing manis, Daunnya pula seperti daun pokok asam jawa.

Teruja melihat awan yang menghiasi langit. Teringat kebesaranMU sang Pencipta. Subhanallah!

Bot kami yang bertembung dan berselilsih dang penumpang lain...terasa meriah.


Kereta perisai

Bas yang membawa pelancong...

Beca yang dihiasi dengan bunga-bungan yang berwarna warni sentiasa bersedia membawa pengunjung ke tempat-tempat bersejarah, di sekitar bandar Melaka. Bayarannya ialah RM20 untuk setiap buah beca dengan 2 orang penumpang. Temponya ialah 30 minit.


Kubu pertahanan penjajaj......Portugis dan Belanda.

Kincir air yang menjadi tumpuan pelancong di seluruh dunia apabila berkunjung ke sini.

Di atas kapal Samudera.

Bergambar kenangan dengan berlatrbelakangkan awan yang seolah-olah memberitahu keagungan tuhan, dan kekuasaanMU tidak terjangkau oleh akal dan minda manusia. Allahuakbar!


Setelah penat dan perut mula berkeroncong, kami singgah direstauran yang menyediakan sajian makan laut dan masakan asam pedas yang memang sudah terkenal dengan keenakannya.No comments:

Post a Comment